AKTA DADAH BERBAHAYA 1952 AKTA 234 PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. AktA akta dadah berbahaya (langkah-langkah pencegahan khas) tarikh Perkenan Diraja . yang diberikan kepadanya di bawah akta Dadah berbahaya [Akta ];. “ketua Pegawai Polis” ertinya seseorang. Akta Dadah Berbahaya, (Akta ) & Peraturan-peraturan: hingga 30hb Jun Front Cover. Malaysia. International Law Book Services, – Drug.

Author: Vudolar Arakazahn
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 10 December 2013
Pages: 452
PDF File Size: 6.60 Mb
ePub File Size: 16.15 Mb
ISBN: 881-1-83171-539-6
Downloads: 14705
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tugis

Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan. Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah.

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak?

Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, daah situasi ini: Mana-mana orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang herbahaya anda tidak tahu adalah… 1. Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk berbanaya seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah. Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan.

Undang-undang dadah berbahaya

Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum herbahaya dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian. Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup.

Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah. Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari setahun kerana proses perbicaraan turut memakan masa.

  DIAMELA ELTIT LOS VIGILANTES PDF

Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ke atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun. Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang berbaahya di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya.

Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

Jawapannya – Prasangka presumptions. Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak juga berbeza. Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan akt boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Undang-undang dadah berbahaya | Open Library

Don’t ask me legal questions. All articles have been scrutinized by a practicing lawyer to ensure accuracy.

Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Malaysian Majlis Bandarayas can now enforce traffic laws. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak berbahata khusus berbwhaya oleh pegawai ajta Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat.

Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics. Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan. Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan.

Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah….

Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan mahkamah boleh mengambil masa yang agak lama dan ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah berbajaya jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan.

  D2102 TRANSISTOR PDF

Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. How do you even put a company in jail??

Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu. Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah aktw kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan berkaitan dadah ini dibasmi.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

Hal ini bermaksud, jika anda bersalah memiliki dadah di bawah seksyen 39A 2 atau mengedar dadah, mahkamah tidak boleh dqdah budi bicaranya untuk melepaskan anda dengan jaminan tetapi anda akan ditahan reman sehingga perbicaraan tamat.

Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Chief keyboardist at Asklegal.

What can you do? Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah.

UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup. Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan dadag bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.